Broodpater Gerrit Poels overleden

Groesbeek                           11- 05- 1929 

Tilburg                                  26 -04- 2023

Gedeelte uit de overweging die gehouden werd tijdens de uitvaartdienst in de St.Lucaskerk in Tilburg

Gerrit was van alle Tilburgers met een voorliefde voor jou, Angelique, de kinderen en kleinkinderen. Meer dan 50 jaar heeft hij rondgezworven door de stad op zijn fiets, door weer en wind, veelal in de nacht, voorbij feesten en gedenkdagen, want zijn arme volkje moest brood…moest eten hebben. Gerrit was van hier…van deze wereld met haar mooie maar ook met haar donkere kanten. Maar Gerrit was ook van boven…verbonden met de Allerhoogste…de Eeuwige. Zijn grote voorbeeld was de Man van Nazareth: Jezus de Christus. Niet de Jezus die op de eerste plaats wonderen kon doen maar wel de Man die gekruisigd werd omdat Hij goed gedaan had…opgekomen was voor de armen, de mensen van wie alle rechten ontnomen waren. Heel zijn korte leven had Hij verkondigd dat de kleine mens bij God op de eerste plaats komt. Gerrit had dit goed begrepen.

Als missionaris van het H. Hart was hij met dit Godsbeeld… met dit Jezusbeeld opgegroeid…priester gewijd…pater geworden zeggen we. Maar al spoedig merkte hij dat de leefregels voor hem gingen knellen…ja.. hem in de weg zaten. Toch hoorden we hem jaren later, toen hij weer bij ons, missionarissen van het H. Hart binnenkwam, zeggen: ‘Ik ben weer thuis’. Natuurlijk bleef zijn gezin op nr. 1 staan maar ook zijn degelijke opleiding bij ons was hij niet vergeten…!

En zo is Gerrit die weg van de Man van Nazareth gegaan.

  • Ik had honger en je hebt mij te eten gegeven.
  • Ik had dorst en kreeg te drinken.
  • Ik was vreemdeling en je hebt me opgenomen.
  • Naakt en in de kleren gestoken.
  • Ik was gevangen…in zoveel…omdat de samenleving – toen ook al – zo complex was geworden.

Gerrit heeft die woorden van Jezus begrepen. Vanuit de hemel zal Gerrit nu tegen ons allen zeggen: mooi…al die prachtige woorden maar ik heb liever dat jullie doorgaan op de weg die ik met Angelique gegaan ben…die de Man van Nazareth gegaan is…! Geen mooie woorden alleen! Ook jullie moeten de fiets pakken en zorgen dat niemand meer iets te kort komt.

Zo eren we Gerrit het meest en zo moet zijn leven worden doorgegeven.

Geen lange verhalen…maar ga aan het werk of begeleidt het werk van anderen met jullie gebed!

(Op verzoek van Gerrit en Angelique heeft hij zijn laatste rustplaats (en straks  ook Angelique) gekregen op ons kloosterkerkhof aan de Bredaseweg 204 in  Tilburg)